Skip to content

Sallija Salminene – Katrīna

Katrīna ir dzīvespriecīga, spēcīga un vispārlieliska jauna sieviete kaut kur Somijā vai Zviedrijā. Puiši grib viņu precēt, bet Katrīna nē un nē! Līdz uzkuļas kaut kāds jūrnieks, piestāsta meitietim pilnu galvu un dullie Katrīnas vecāki piekrīt šo viņam izdot par sievu. Jūrnieks Juhans aizved Katrīnu pie sevis, bet tur, izrādās, mājas, ābeļdārza, varavīkšņu un ponija vietā ir nabadzīga, netīra būdiņa. Pie tam Juhanam tūlīt esot jābrauc jūrā, ko viņš arī izdara. Stiprā, enerģiskā un visādi citādi brīnišķīgā Katrīna, protams, ne jau krietni nomizo apprecēto balamuti un ne jau pieprasa, lai tūlīt ved viņu atpakaļ mājās, bet gan ķeras pie darba. Jāstrādā par vēdera tiesu pie dažādiem salas pārtikušākajiem cilvēkiem. Vēl viņa gaida bērnu. Man personīgi tā arī nekļuva skaidrs, kā Katrīna nenomira badā, jo strādāt taču kādu brīdi nevarēja. Nē, viņai tur ar laiku parādās kafija un kas vēl ne. Bet, labi, tie laikam tādi nesvarīgi sīkumi.

Ar laiku Katrīna tiek pie vēl trim bērniem. Viens no tiem nomirst maziņš, divi pazūd bez vēsts jau pieaugušā vecumā. Pāri palikušais kļūst par kapteini. Savukārt vīrs lielībnieks un plānā galdiņa urbējs drīz vien zaudē darba spējas un kaut kad arī beidz kuģot pa dzīvi pavisam. Grāmata beidzas līdz ar pašas Katrīnas došanos aizsaulē.

Sākums man diezgan izteikti nepatika, man nekad nepatīk lasīt par muļķīgu cilvēku muļķīgām problēmām. Sāku lasīt diezgan lielā tempā, līdz pamazām ielasījos. Muļķību palika mazāk, lai arī raudamais gabals kā bija, tā arī palika.

Es varu saprast darba kultūrvēsturisko vērtību somiem vai zviedriem, bet neredzu, kur mūsdienu latvietis pasmeltos gudrību vai emocionālu baudījumu no šī darba. Subjektīvais baudījums 5/10.

Palūdzu arī čatbotam uzrakstīt kopsavilkumu par šo grāmatu. Bez komentāriem, tā teikt.

Sallijas Salminenes grāmata “Katrīna” ir emocionāli piesātināts un dziļi cilvēcīgs romāns, kas vēsta par sievietes dzīves ceļu un viņas neatlaidību saskarsmē ar likteņa izaicinājumiem. Grāmatas centrā ir galvenā varone Katrīna, stipra un izturīga sieviete, kura spēj pārdzīvot gan personīgas, gan sociālas grūtības.

Romāna darbība norisinās 19. gadsimta sākumā, kad sabiedrība un tās normas bija ievērojami atšķirīgas no mūsdienu. Katrīna, dzimusi vienkāršā zvejnieka ģimenē, izceļas ar savu raksturu un dzīves enerģiju. Viņas dzīvesstāsts ir piepildīts ar smagu darbu, cerībām un sapņiem, kas bieži vien saskaras ar skarbo realitāti.

Romāna būtiska tēma ir sievietes vieta sabiedrībā un viņas cīņa par pašcieņu un neatkarību. Katrīna pārdzīvo daudzus zaudējumus un vilšanās, bet viņa turpina cīnīties par labāku dzīvi sev un saviem bērniem. Viņas stāsts ir arī par mīlestību, ģimenes saiknēm un cilvēka spēju pārvarēt šķēršļus.

Salminenes darbs ir literāri bagāts ar detalizētu raksturu aprakstiem un autentisku vidi, kas ļauj lasītājam dziļi iejusties Katrīnas pasaulē. “Katrīna” ir ne tikai stāsts par vienu sievieti, bet arī par cilvēka garu un izturību plašākā nozīmē.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *